Flunssakausi on täällä. Oletko valmis?

Tässä muutamia asioita, jotka auttavat flunssan ennaltaehkäisyssä ja sen hoidossa.

SELJANMARJA
Seljanmarjasiirappi sisältää runsaasti antioksidantteja, C-vitamiinia ja immuunijärjestelmän toimintaa tukevia mineraaleja.
Tieteellinen näyttö tukee seljanmarjan suotuisia vaikutuksia sairauksien hoidossa. Eräässä tutkimuksessa seljanmarjauute hillitsi useita influenssakantoja ja lievitti oireita. Toisessa seljanmarjasiirapin flavonoidit tehosivat H1N1-virukseen (sikainfluenssa).(Roschek B Jr1, Fink RC, McMichael MD, Li D, Alberte RS.)

Eräässä satunnaistetussa tutkimuksessa, johon osallistui 60 potilasta ( iältään 18–54 vuotta), jotka olivat poteneet flunssan oireita 48 tuntia tai lyhyemmän aikaa, annettiin 15 ml (3 teelusikallista) seljanmarjasiirappia tai plaseboa neljä kertaa päivässä viiden päivän ajan. Tutkijat havaitsivat, että “oireet helpottivat keskimäärin 4 päivää aiemmin ja lääkkeiden käyttö oli huomattavasti vähäisempää niillä, jotka saivat seljanmarjauutetta, verrattuna niihin jotka saivat lumelääkettä.”(Zakay-Rones Z1, Thom E, Wollan T, Wadstein J.)

OHJEET SELJANMARJASIIRAPPIIN:
Aineksista syntyy noin 6–8 pientä pullollista seljanmarjasiirappia.
120 – 180 ml kuivattuja luomuseljanmarjoja
7 dl suodatettua vettä
180 – 240 ml suodattamatonta ja paikallisesti tuotettua raakahunajaa

Laita kuivatut seljanmarjat (tai 240 ml tuoreita ja kypsiä seljanmarjoja) kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta, käännä lämpöä pienemmälle ja anna hautua matalalla lämmöllä tai keskilämmöllä 30 minuutin ajan. Murskaa seljanmarjat, jotta saat kaiken mehun talteen. Valuta neste lasikulhoon suodattaen juustoliinan lävitse. Kun neste on viilentynyt huoneenlämpöiseksi, lisää hunaja joukkoon ja sekoita läpikotaisesti. Siirappi säilyy useita kuukausia kylmässä ja viileässä tilassa tai jääkaapissa(The healthy home economist 2106)

Teelusikallinen yhdestä kahteen kertaan päivässä riittää ennaltaehkäisevän vaikutuksen saamiseksi. Jos sairastut, voit nauttia suurempia annoksia, kuten satunnaistetussa tutkimuksessa mainittu kolme teelusikallista neljä kertaa päivässä. Nuorille lapsille, jotka eivät voi syödä raakahunajaa, voidaan antaa puolet maksimiannoksesta. Siirapin voi joko laimentaa kuumalla vedellä tai lämmittää liedellä ennen annostelua(The healthy home economist 2106)

AURINGONHATTU UUTE

Rohdoskäytössä auringonhatulla on pitkät perinteet Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa. He käyttivät auringonhattua esimerkiksi päänsärkyyn, kurkkukipuun, käärmeenpuremiin ja muihin myrkytyksiin sekä ihovaivoihin ja palovammoihin. Eurooppalaiset siirtolaiset oppivat auringonhatun käyttötapoja intiaaneilta jo 1700-luvulla, joskin sitä käytettiin aluksi eläinten hoitoon. 1900-luvun vaihteessa auringonhatun käyttö oli laajentunut eurooppalaisten keskuudessa myös ihmisten vaivojen hoitamiseen, ja se oli ainesosana monissa yleisesti vahvistavissa ja puhdistavissa lääkkeissä(Holm. Y)

Echinacea purpurean ohella auringonhattu-nimellä käytetään rohdoksena Echinacea angustifolia -kasvia, jonka ominaisuudet ovat hyvin samanlaiset kuin punahatulla(Holm Y.)

Nykypäivänä auringonhatun yleisin käyttötarkoitus on tulehdussairauksien hoito, erityisesti influenssa, nuhakuume, yskä ja muut hengitystietulehdukset sekä virtsatietulehdus. Tyypillisesti auringonhattu-uutetta ei nautita jatkuvasti tai pitkiä jaksoja, vaan tarpeen mukaan lyhyitä kuureja suurehkolla annostuksella. Auringonhatun teho nuhakuumeen ja influenssan hoidossa vaikuttaa nykyisten tutkimustulosten valossa olevan enemmän oireita lievittävä ja taudin kestoa lyhentävä kuin ennaltaehkäisevä(Holm Y.)

Eräissä tutkimuksissa on havaittu, että auringonhatulla saattaa olla haitallinen vaikutus autoimmuunisairauksissa. Sen vuoksi sitä ei suositella esimerkiksi HIV-potilaille. Sisäisesti nautittavia auringonhattuvalmisteita ei suositella myöskään diabetespotilaille, henkilöille jotka ovat allergisia asterikasveille, sekä raskauden ja imetyksen aikana(Holm Y.)

C- vitamiini

Vitamiinista ei ole suoranaisesti estämään flunssaa normaalissa elämässä. Ihmiset ovat tutkimuksissa pistelleet poskeensa gramman päivässä säännöllisesti kuukauden tai parin ajan, mutta flunssat eivät ole vähentyneet(Lumio 2014)

Poikkeuksen tekevät kovassa fyysisessä rasituksessa olevat ihmiset. Maratonjuoksijoista ja hiihtoleirillä olevilla koululaisista saadut tulokset ovat osoittaneet, että säännöllinen C-vitamiinin syönti vähentää flunssia puolella(Lumio 2014)

Flunssat kuitenkin jäävät hieman lyhyemmiksi niillä, jotka nauttivat säännöllisesti C-vitamiinia. Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa osa koehenkilöistä otti yhdeksän kuukauden ajan kolmen gramman päiväannoksia ja heidän flunssansa lyhenivät kahdeksan prosenttia. Toiset koehenkilöt nauttivat flunssan alettua vielä toiset kolme grammaa eli yhteensä kuusi grammaa, mikä leikkasi heidän potemistaan 17 prosenttia. Toisin sanoen teho kasvoi annoksen suuretessa. Vähennys merkitsi suurimmillaan kuuden päivän flunssan lyhentymistä yhdellä(Lumio 2014)

SINKKI

Sinkki voi lyhentää flunssan oireiden kestoa ja voimakkuutta perusterveillä ihmisillä, jos sitä imeskellään 24 tunnin sisällä oireiden ilmenemisestä. Sinkki vähentää flunssien määrää, kun sitä käytetään nieltynä vähintään 5 kuukautta yhtäjaksoisesti(sinkki.com)

Sinkkitabletteja on tutkittu jo 1980-luvulta lähtien. Helsingin ja Sydneyn yliopistojen tutkijat ovat analysoineet aiempia tutkimuksia ja laskeneet, miten sinkkiasetaatti-imeskelytabletit vähentävät flunssan erillisiä oireita(Lumio 2014)

Nuhan kesto väheni 34 prosenttia ja nenän tukkoisuus 37 prosenttia. Lisäksi kurkun karheus ja käheys lievittivät selvästi. Eniten kaikkosivat lihaskivut. Myös yskä hellitti lähes yhtä reippaasti(Lumio 2014)

Sinkki toimii nimenomaan imeskeltynä, sillä se vaikuttaa nielussa. Tutkimuksissa suurin teho on osoitettu sinkkiasetaattitableteilla, 80–92 milligramman päiväannoksilla. Keskimäärin niillä saa pätkäistyä flunssan kestosta 42 prosenttia. Sinkkiglukonaattitableteilla lyhennys on 20 prosenttia(Lumio 2014)

PROBIOOTIT

Probiootti on antibiootin vastakohta. Probioottisella valmisteella tarkoitetaan tuotetta, joka sisältää riittävän paljon sellaisia hyödyllisiä eläviä mikro-organismeja, jotka muuttavat ihmisen suoliston bakteerikantaa, tasapainottavat immuunijärjestelmän toimintaa ja edistävät siten terveyttä.

Hyvien bakteerien vaikutus perustuu siihen, että ne tarttuvat suolen limakalvolle ja muodostavat siinä pesäkkeitä (kolonioita). Ne edistävät hyvien geenien ilmentymistä ja hoitavat siten suolen limakalvon toimintaa, mikä on tärkeää ihmisen immuunijärjestelmän toiminnassa. Suolen limakalvo on osoittautunut ihmisen tärkeimmäksi immunologiseksi elimeksi, jonka merkitystä on alettu ymmärtää vasta viime vuosina. Sillä on suuri merkitys kroonisten tautien ehkäisyssä ja jarruttamisessa ja koko ihmisen hyvinvoinnissa.

VÄHENNÄ SOKERIA

Jo muutama gramma sokeria voi heikentää valkosolujen kykyä torjua infektioita(foodmatters 2016)
VALKOSIPULI JA SIPULI
Molemmat ovat täynnä antioksidantteja sekä seleeniä. Valkosipuli myös tappaa bakteereja sekä estää niiden lisääntymistä(food matters 2016)

LIIKUNTA JA UNI

Säännöllinen liikunta kolmesti viikossa auttaa lymphakiertoa aktivoitumaan, joka poistaa kuonaa kehosta ja tehostaa immuunijärjestelmää. Liikunta auttaa myös vähentämään stressiä, joka auttaa taas hyvinvoinnissa
Hyvät yöunet ovat myös hyvän immuunijärjestelmän perusta. Rauhoita aika ennen nukkumaan menoa.

LÄHTEET

Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. (Zakay-Rones Z1, Thom E, Wollan T, Wadstein J.)

Elderberry flavonoids bind to and prevent H1N1 infection in vitro. Roschek B Jr1, Fink RC, McMichael MD, Li D, Alberte RS.
The healthy home economist 11.4.2016

Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Flunssan eli nuhakuumeen itsehoito, Lääkärikirja Duodecim. 1.10.2014. infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Food matters 2016